CUPEROZĂ

Cuperoza, este o afecțiune a vaselor mici de sânge de la nivelul pielii, ce se manifestă prin dilatarea lor, devenind vizibile ca o rețea de firișoare roșii. Este confundată foarte des cu rozaceea, dar apariția ei nu este cauzată de vreun proces inflamator, ci de circulația defectuoasă a sângelui la nivelul capilarelor. Cuperoza este, de fapt, dilatarea permanentă a vaselor capilare, care sunt foarte fragile. Capilarele de la nivelul feței se dilată pentru a permite sângelui să treacă prin ele și, în mod normal, ar trebui să se contracte de la sine. Atunci când nu se întamplă asta și vasele ramân dilatate apare fenomenul de cuperoză si pielea se înrosește la exterior. Este considerată mai mult ca fiind un defect cosmetic decât o afecțiune în sine. Cuperoza este printre cele mai întalnite afecțiuni dermatologice și este uneori confundată cu iritația pielii, cu o simplă roșeață sau cu acneea.

Dar există câteva diferențe, atât în ceea ce privește aspectul tenului cât și localizarea, astfel: - cauza apariției este lipsa elasticității vaselor de sânge asociată cu dilatarea pereților vaselor de sânge, datorită unui debit crescut de sânge și cu lipsa capacității de contracție reflexe a vaselor. Pielea are o sensibilitate crescută, este uscată și prezintă zone de roșeață vizibile în special la persoanele cu piele mai albă și/sau foarte subțire, mai ales pe obraji, frunte, nas și bărbie. Pot apărea mici coșuri, dar nu apar procese inflamatoare severe, senzații de arsură, erupții cutanate și îngroșare a pielii.

Identificarea exactă se poate face prin:

Aspectul de pânză de păianjen a vaselor de sânge dilatate, la nivelul pomeților și bărbiei, în special, apariția de pete roșii pe alte zone ale feței, piele uscată lipsită de elasticitate.

Cauza exactă a apariției cuperozei nu a putut fi identificată, dar anumiți factori și particularități sunt considerați a avea o importanță majoră. Astfel putem enumera:

 • antecedentele din familie – s-a stabilit o strânsă legătură între incidența cuperozei și istoricul pozitiv la membrilor familiei.
 • Expunerea prelungită la soare și/sau solar, de fapt la radiațiile ultaviolete asociată cu lipsa protecției solare, contribuie la accelerarea procesului de îmbătrânire a pielii și degenerarea a pereților vaselor de sânge de la suprafața pielii.
 • Expunerea la temperaturi foarte ridicate și foarte scăzute într-un interval de timp scurt, afectează în mod direct, motricitatea pereților vasculari.

Factorii de risc, care pot determina apariția sau agravarea cuperozei:

 • Consumul excesiv de alcool și fumatul
 • Consumul prelungit de medicamente, creme cu corticosteroizi
 • Menopauza
 • Vârsta- se constată o incidență crescută la persoanele cu vârsta între 30- și 50 de ani
 • Stresul - stările emoționale intense pot produce un flux mărit de sânge la nivel capilar și implicit slăbirea pereților vasculari.
 • Expunerea la substanțe poluante
 • Umiditatea excesivă sau aerul foarte uscat, vântul puternic
 • Folosirea excesivă a exfolianților abrazivi
 • Sexul – femeile sunt mai des afectate

Prevenire și tratament

Deși nu există un tratament care să te scape definitiv de cuperoză, afecțiunea poate fi ținută sub control. O mare parte din tratamentele folosite în combaterea cuperozei, dacă sunt aplicate inaintea debutului afecțiunii, pot fi considerate și măsuri de prevenție. Astfel, avem:

 • evitarea expunerii excesive la soare și solar asociată cu folosirea cremelor de protecție solară cu factor de protecție de cel puțin 30
 • evitarea consumului excesiv de cafea, alcool și a fumatului
 • o dietă echilibrată
 • evitarea expunerii la flucțuații majore de temperatură
 • trebuie evitate preparatele, cremele care conțin parfum sau diferite tipuri de acid pentru că acestea pot irita pielea sensibilă, cauzând și mai multe probleme.
 • evita sesiunile la saună și băile foarte fierbinți

Tratamentul cuperozei se face diferențiat în funcție de stadiul în care se află afecțiunea, schema de tratament fiind adaptată la fiecare persoană în parte. Astfel, putem avea terapii combinate care pot include tratamente cosmetice (fiind o afecțiune ce intră mai mult în sfera cosmetică) cu o rutină bine stabilită de îngrijire a pielii, de hidratare a ei, folosirea suplimentelor alimentare ce conțin vitaminele C și K. Printre ingredientele care ajută la combaterea cuperozei se numară aloe vera, uleiul de jojoba, untul de shea, mușețelul, ceramidele (substanțe care se găsesc și în componența epidermei) și acidul hialuronic. Reducerea sau chiar eliminarea din dietă a mâncărurilor picante, a dulciurilor, alcoolului, ceaiului și cafelei, murăturilor și roșiilor. Trebuie evitate băuturile și mâncărurile fierbinți. Terapiile folosite la tratarea cuperozei pot fi diverse, cu rezultate mai mult sau mai puțin vizibile. Astfel, clienții au la dispoziție crioterapia – terapie ce folosește expunerea zonelor afectate la temperaturi scăzute, terapia cu CO2, terapia cu ozon, mezoterapia, terapia cu lumină intens pulsată (IPL), masajul și nu în ultimul rând terapia cu LASER. Aceasta se folosește cu succes, mai ales în formele avansate de cuperoză, energia eliberată da fasciculul laser ameliorează aspectul roșiatic al pielii și reduce leziunile apărute la nivelul ei. Rezultatele oferite de această terapie sunt foarte bune, se obțin într-un timp foarte scurt și nu necesită timp de recuperare.

 

Abordarea noastră presupune un plan de tratament personalizat prin combinații de tehnologii și produse, care însoțit de rutina zilnică de acasă, duce la rezultate cu adevărat surprinzătoare.

 

Dermatocosmetică - care îmbunătățeste calitatea pielii afectată de cuperoză, dar nu duce la tratarea ei

IGIENA FETEI COS MEDICO 150 ron
 DERMACLEAR 300 ron
 OXYGENEO NEOREVIVE 250 ron
 GENEO HIDRATE 350 ron
 GENEO REVIVE 350 ron
 MEZOTERAPIE VIRTUALA 250/500 ron
 DR KLEANTHOUS 300 ron

 

Tratamente asistate laser  - care duc la tratarea cuperozei  și stoparea evoluției sau agravarea ei.

PLATFORMA laser HARMONY XL PRO

 Dye - VL - full face  500 ron
 Dye – VL – zonă  350 ron